Építsünk együtt a biztos alapokra EFOP-2.1.2-16-2017-00013

 

 

Építsünk együtt a biztos alapokra - legyen minden családnak egyenlő esélye a Vásárosnaményi Járásban projekt infrastrukturális háttere

 

EFOP-2.1.2-16-2017-00013 ”Építsünk együtt a biztos alapokra” – legyen minden családnak egyenlő esélye a Vásárosnaményi Járásban projekt infrastrukturális háttere elnevezésű pályázat

A pályázat megvalósítása 2018. április 03. napjával kezdődött. 

 

A szinergikusan kapcsolódó EFOP-1.4.2-16 felhívás tevékenységeinkhez az alábbi infrastruktúra fejlesztések kerülnek megvalósításra az  EFOP-2.1.2-16-2017-00013  számú konstrukció keretében  :


- Közösségi Szolgáltató Tér (Vásárosnamény-Vitka, Damjanich u. 28/a), 

- Sószoba a Beregi Mesevarázs Birodalom Bölcsődében (Vásárosnamény, Alkotmány u. 10.) 

Közösségi Szolgáltató Tér: A közösségi szolgáltató tér célja, hogy biztosítsa a település lakóinak találkozási lehetőségét, helyet adhat kisebb közösségek rendszeres programjainak, segítheti a megfelelő információkhoz való folyamatos hozzáférést. Különböző szolgáltatások munkatársainak bevonásával helyben elérhetővé teszi a szociális és gyermekjóléti, valamint a védőnői, munkaügyi stb. ellátásokat, lehetővé teszi a számítógép és internet-használatot az ott kialakított wifi ponttal és számítástechnikai eszközökkel. A felsorolt szakemberek jelenlétével a közösségi szolgáltató tér komplex szociális funkciót tölthet be az adott településen élők részére. A közösségi szolgáltató tér elsődleges célcsoportját a gyerekes családok alkotják, kitüntetett figyelemmel a fiatalokra, gyerekekre. A szolgáltatások között – a helyi adottságoknak és szükségleteknek megfelelően – játszóház, gyerek-klubok, játszóudvar-programok, közösségépítő és közösségfejlesztő, kortárssegítő, pályaorientációs foglalkozások stb. a jellemzőek. Az óvodán, iskolán kívüli, a gyerekek fejlődését segítő tanfolyamok és foglalkozások, valamint a tanév során délutánonként, illetve szünidőben napközben is biztosított szabadidős, sport, kulturális stb. programok, klubok működtetése mind ebbe a kategóriába tartozik.

 A közösségi szolgáltató tér biztosítja helyi és egyéb adományok (ruha, bútor, használati eszközök, játékok, könyvek stb.) fogadását, a szétosztás szakszerű koordinálását és ezek segítségével a településen (nem kizárólag a szegregátumban) élő hátrányos helyzetű családok támogatását. 

A Közösségi szolgáltató térben számtalan kreatív tanácsadás, foglalkozás, klub kerül megtartásra a gyerekek és szülők részére egyaránt, ahol játékosan és komolyabban is nagyon sok készséget lehet elsajátítani, amely aztán segíti majd a pályaválasztásukat, álláskeresésüket és megmaradásukat a munkában. Mindezeket a feladatokat hosszabb-rövidebb ideig helyi felnőtt önkéntesek, középiskolások, egyetemi hallgatók is támogatják. A közösségi szolgáltató tér támogatja és koordinálja a helyi önsegítés elindulását. A közösségi szolgáltató tér hatékonyan segíti azt célt, miszerint a fejlesztések eredményeképpen a település teljes lakossága által elérhető szolgáltatások jöjjenek létre, melyek egyrészt segítik a hátrányos helyzetű járásban, településeken élők életét, másrészt fejlesztik és erősítik a helyi közösséget, segítenek a szegregált település/településrész integrációjában. Éppen ezért kialakítunk a közösségi szolgáltató térben – többek között – nyilvános internet-elérési pontot, számítógép hozzáférést, amely a gyermekek, fiatalok és szülők információhoz való hozzájutását, munkakeresését, a digitális írástudás fejlesztését szolgálja. Közösségszervező tevékenységük révén ezek a szolgáltatások alapját képezhetik helyi civil szervezetek kialakulásának vagy a már meglévők megerősödésének, melyek a program befejezése után is segíteni tudják a szegregáció felszámolását és az integrációs folyamatot.

A Beregi Mesevarázs Birodalom Bölcsődében egy 2,50x2,70 m-es meglévő helyiségben került a sószoba kialakítása, cca. 25 m2 sófelülettel, amely alkalmas 2-3 fő egyidejű kényelmes benntartózkodására.